Om NRL

Historien bak rallylydighet og Norsk Rallylydighetsklubb

Rallylydighet, en konkurranseform der hundene kan roses og hjelpes til å lykkes

Rallylydighet ser dagens lys i USA i 1998
Det hele startet 5. desember 1998. Charles «Bud» Kramer, en aktiv hundeeier som var med på å starte hundesporten agility i USA på 1980-tallet, satt på kontoret sitt og spiste et smørbrød. Mens han spiste bladde han igjennom et hundeblad. Der kom han over en artikkel som satte fokus på den dalende interessen lydighetskonkurranser hadde blant nye hundeeiere. Artikkelen konkluderte med at sporten lydighet fikk ikke nye utøvere fordi mange hundeeiere syntes at andre hundesporter virket mer spennende. Kramer var enig i dette, men han trodde også at det var den litt militæraktige presisjonen i konkurranselydigheten også var bakgrunnen for den dalende interessen og få nye utøvere.

Etter å ha lest artikkelen ble Kramer inspirert til å lage en ny form for lydighetskonkurranse som la mer vekt på moro og spenning for både hund og fører. Den nye konkurranseformen skulle mer bygge på hvordan vi kommuniserer med hundene våre. De fleste av oss snakker med hundene våre når vi trener. Vi fremstår som partnere, som et team. Vi roser og belønner dem når de er flinke, og vi oppmuntrer dem når de blir usikre. Den nye konkurranseformen rallylydighet skulle bygge på dette samspillet mellom menneske og hund, ikke bare under trening men også i ringen.

For å kunne lykkes med denne nye hundesporten mente Kramer at det var viktig å gå vekk fra kravene om eksakt presisjon slik som i konkurranselydighet. Alle øvelsene måtte utføres tilfredsstillende, men viktigst var hundens vilje til å utføre øvelsen og kontakt mellom hund og fører.

«Det var ganske enkelt», sier Kramer. «Det tok meg 10 minutter fra jeg fikk idèen til jeg hadde skissert et opplegg. Jeg tok ganske enkelt alle de elementene fra agility som gjør agilitysporten så populært; det at du kan snakke med hunden din, at det er et rask tempo, at det er en sammenhengende bane uten pauser der dommeren kommanderer, instruerer og gir poeng og at hver eneste bane er forskjellige med stor variasjoner av øvelser. Når jeg var ferdig med smørbrødet mitt var hovedelementene i sporten rallylydighet på plass.»

I 1999 publiserte Kramer en rekke artikler om den nye hundesporten og rallylydighet fikk umiddelbart stor interesse og støtte.

Offisiell sport i USA og Canada fra 2005
Fra og med 1. januar 2005 ble rallylydighet godkjent som en konkurranseform av den Amerikanske kennelklubben og det samme året ble The Canadian Association of Rally Obedience (CARO) dannet i Canada.

Norsk Rallylydighetsklubb (NRL) ble dannet 1. januar 2005 
Man fikk samme år både et styre og et norsk regelverk på plass. Også her i Norge ble sporten veldig godt mottatt og fikk stadig flere utøvere.

I 2013 ble rallylydighet godkjent som en offisiell konkurranseform av Norsk Kennel Klub
Samme år ble NRL en medlemsklubb inn under NKK.

NRL benytter herved anledningen til å takke Kramer for hans arbeid og innsats som har åpnet opp for en ny hundesport som knytter hunder og eiere sammen på en positiv måte.

Første NM blir arrangert i 2015
Stedet er Sanda camping i Bø i Telemark og arrangør er NRL i samarbeid med Bø og Sauherad hundeklubb. Det blir arrangert 3 stevner med alle klasser fra fredag til søndag. Lørdagens eliteklasse er NM-kvalik og 56 hunder stiller til start. Av disse er det 9 som kommer seg gjennom banen uten disk og som før starte på søndagens NM-finale.

Fra sportens spede barndom i Norge. Birthe Sjuls Thoresen går med dvergscnauser Bob. De flotte skiltholderene måtte man ha stor bil for å få dem med seg.